لیمو عمانی

لیمو عمانی ، لیمو عمانی سیاه ، لیمو عمانی تازه،لیمو عمانی در قیمه،لیمو عمانی در قورمه سبزی،لیمو عمانی و لاغری،لیمو عمانی در بارداری،لیمو عمانی سیاه،خواص لیمو عمانی سیاه،طرز تهیه لیمو عمانی سیاه،تهیه لیمو عمانی سیاه،فرق لیمو عمانی سیاه و زرد،تفاوت لیمو عمانی سیاه و زرد،چرا لیمو عمانی سیاه است،خاصیت لیمو عمانی سیاه،لیمو عمانی تازه

لیمو عمانی , لیمو عمانی در قیمه و قرمه سبزی , لیمو عمانی و بارداری , خواص لیمو عمانی و لاغری

لیموعمانی یا لیمو امانی، لیمو ترش شیسه یا تغن از میوه‌ هایی است که خشک شده ی آن را معمولا به عنوان چاشنی در طبخ خورش ‌های ایرانی چون قورمه ‌سبزی و قیمه استفاده می‌ کنند. در لغتنامه ی دهخدا از این محصول با نام لیمو عمانی یاد شده و آن را “لیمویی ترش که از عمان آرند” معنا کرده، اما شهرت آن احتمالا به غلط “عمانی” ذکر شده است، چرا که کشور عمان فاقد مرکباتی معروف بوده و احتمالا نام درست لیمو “امانی” است، به دلیل این که شهر امان پایتخت کشور اردن از لحاظ محصول لیمو همچون کشورهای لبنان و فلسطین سرشناس است. معمولا لیمو عمانی خشک شده را پیش از ریختن در غذا سوراخ، شکسته یا خرد می‌ کنند یا در کشورهای دیگر گاهی آن ها را کوبیده و به صورت گرد به خوراک‌ های برنجی یا در خوراک‌ های خلیجی پُرادویه با نام بهارات یا کبسا می ‌ریزند. این چاشنی بیشتر مورد علاقه ی کشورهای عرب همسایه همچون عراق، کویت و بحرین است، اما سوال اینجاست ارزش تغذیه‌ ای لیموعمانی تا چه میزان است؟ آیا می‌ توان از اثرات درمانی‌ این چاشنی سود برد؟ لیمو عمانی گونه ی دیگری از لیمو ترش و درخت آن از خانواده ی نارنج است. لیمو عمانی تازه، رنگ خردلی داشته و بسیار ترش است؛ به طوری که تازه ‌اش را نمی ‌توان به تنهایی مصرف کرد. به همین دلیل آن را در آفتاب خشک می‌ کنند تا قابلیت مصرف آن افزایش یابد.در این مطلب از سایت جسارت به طرز تهیه و خواص لیمو عمانی در قیمه و قرمه سبزی و بارداری و لاغری می پردازیم .امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.

لیمو عمانی

خیلی از افراد هنگام خوردن خورش ها نمیتوانند از خوردن لیموی عمانی موجود در خورش دل بکنند و این کار به یک عادت دیرینه تبدیل شده است . لیمو عمانی یکی از طعم دهنده ها و مصلح های مواد غذایی است که معمولا به خورش ها اضافه می شود و به این ترتیب در هضم غذا و مواد مغذی بدن کمک میکند.لیمو عمانی همانند یک اسفنج عمل می کند و مواد مضر غذا را به خود جذب می کند.برخی افراد عادت دارند لیمو عمانی موجود در خورش ها را می خورند.با این وجود آیا خوردن آن مضراتی برای بدن به همراه ندارد؟!لیمو عمانی، گونه د‌یگری از لیمو ترش است، به انگلیسی Lime و د‌رخت آن را Lime tree گویند‌. د‌رختی است از خانواد‌ه نارنج Rutaceac، نام علمی آن Citrus aurantifolia (Christm) Swingle و متراد‌ف آن C.medica var acida Hook می‌باشد .

لیمو عمانی سیاه

لیموعمانی از نوعی لیموهای ترش کوچک یا بزرگ آبلیموگیری تهیه می شود و طی فرآیند خشک شدن از رنگ مایل به زرد و سبز به رنگ قهوه ای تیره یا سوخته تبدیل می شود. معمولا رنگ لیموعمانی آفتاب خشک، قهوه ای روشن و داخل آن سیاه رنگ است.در منابع گفته شده است هر چه لیموعمانی درشت تر و تیره تر باشد از مرغوبیت و کیفیت بالاتری برخوردار است البته لازم است بدانید لیموعمانی تازه خشک شده بیشتر به رنگ خردلی و بسیار ترش است. با توجه به این که این روزها انواع متفاوتی از لیموعمانی در بازار وجود دارد، گفته می شود لیموهای به رنگ سفید چینی هستند. در نتیجه فواید آن را باید از چینی ها پرسید!

لیمو عمانی در بارداری

یک نوع میوه خشک شده به نام لیموی عمانی وجود دارد که در غذاهای ایرانی بعنوان چاشنی مورد استفاده قرار میگیرد.رنگ خردلی و مزه ترش از خصوصیات یک لیمو عمانی تازه است و باید بگوییم که لیمو عمانی تازه را یک نفر بصورت معمول نمیتواند مصرف نماید.از این رو کار خشک کردن لیمو عمانی تازه در آفتاب انجام میشود و رنگش هم به رنگ سیاه تغییر می یابد.تا کنون چای عصرانه یا گل‌گاو‌زبان را با لیموعمانی خورده‌اید‌؟ پولکی‌هایی را که با گرد لیموعمانی مزه‌ای ترش و شیرین گرفته‌اند، تست کرده‌اید‌؟ اصلا می‌دانید لیموعمانی چه مزیتی دارد و از چه نوع لیمویی تهیه می‌شود و دلیل تلخ بودن آن چیست‌؟ می‌دانید چرا بعضی لیموها سفید و برخی سیاه هستند‌؟ اگر می‌خواهید به پاسخ این پرسش‌ها برسید این مطلب را بخوانید.بهترین نوع لیموعمانی در بندرعباس، میناب، جهرم و شیراز پرورش می‌یابد. لیموعمانی مورد علاقه جنوبی‌های خونگرم و کشورهای عرب زبان است و پودر آن در بیشتر خوراک‌های تند و پرادویه خلیجی استفاده می‌شود. چون لیموعمانی از نظر طب سنتی خنک کننده بوده و می‌تواند گرمی و التهاب این غذاها را خنثی کند و در ضمن مقوی معده، ضد نفخ، صفرابر و اشتها آور خوبی است.

خواص لیمو عمانی

مواد متشکله ی لیمو عمانی را ترکیبات تلخ، فلاونوئیدها، اسید سیتریک، املاح، ویتامین ‌ها به ویژه ویتامین C و مواد فرار تشکیل می ‌دهد. عمده ترین ترکیبات موجود در روغن فرار گیاه را لیمونن، آلفا-ترپینئول، گاما ترپینن، ترپینولن، 1 و 8 سینئول و لینالول تشکیل می دهد. این میوه از نظر کلسیم و پتاسیم غنی بوده و از نظر ویتامین C از سایر مرکبات پیشی گرفته و به عنوان کاهنده ی فشار خون و چربی خون شناخته شده است. خوردن دم ‌کرده ی آن اغلب با چای و گل گاوزبان در کاهش فشار خون موثر است. برای افراد با فشار خون طبیعی نیز مصرف دم‌ کرده ی آن با عسل یا نبات پیشنهاد می ‌شود. لیمو عمانی از نظر طب سنتی خنک ‌کننده، اشتهاآور، ضدعفونی ‌‌کننده، مقوی معده، ضد نفخ، موثر برای رفع عوارض کمبود ویتامین C، مسکن سردرد، التیام‌ دهنده ی سرفه و سرماخوردگی است. این چاشنی به دلیل مواد آنتی‌ اکسیدانی، ضدسرطان شناخته شده و در دفع مواد صفراوی موثر است.

لیمو عمانی در قیمه

متخصص طب سنتی با مضر دانستن مصرف لیموی عمانی هایی که به عنوان طعم دهنده طبیعی به غذاها افزوده می شود، گفت:لیمو عمانی در زمان طبخ، مواد مضر و زائد غذا را همانند اسفنج جذب می کند و مصرف آن به هیچ وجه توصیه نمی شود.وی با اشاره به فواید لیمو عمانی تصریح کرد:لیمو عمانی در واقع به عنوان طعم دهنده طبیعی و مصلح به غذاها به مخصوص خورشها افزوده می شود تا به هضم غذا و جذب بهتر مواد مغذی در بدن کمک کند، اما این ماده همانند اسفنج عمل کرده و مواد زائد و مضر غذای در حال طبخ را به خود جذب می کند.

لیمو عمانی در قورمه سبزی

وی افزود:لیموی عمانی بیشترین موادی که جذب می کند چربی ها و اسیدهای چرب هستند، به همین علت توصیه می کنیم از مصرف لیمو عمانی داخل خورش ها و برخی غذاها به خصوص غذاهای چرب همانند قرمه سبزی، قیمه و آبگوشت توسط گروه هایی که مبتلا به چاقی و چربی خون هستند پرهیز شود؛ چراکه مصرف این لیمو عمانی ها باعث افزایش چربی خون و بیماری هایی از این دست خواهد شد.این متخصص طب سنتی درباره نحوه استفاده از این طعم دهنده یادآور شد:توصیه می شود این ماده در مراحل پایانی طبخ به غذا افزوده شود، چراکه با این کار اثرگذاری بهتری خواهد داشت و نکته دیگر آنکه به هیچ وجه به صورت پودر استفاده نشود، چراکه در این صورت تاثیرهای گفته شده را نخواهد داشت.

توصیه هایی در مورد مصرف لیمو عمانی

1- لیمو عمانی هنگام خشک شدن به دلیل عمل تخمیر، کمی تلخ شده که این تلخی در مزه ی آن نیز احساس می ‌شود. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از تلخ شدن غذا پیش از افزودن، تخم‌ های آن را درآورید.

2ـ لیموی عمانی درسته در خورش ‌ها و خوراک‌ ها محل تجمع روغن غذا خواهد بود. بنابراین خوردن آن توصیه نمی‌ شود.

3ـ بهترین نوع لیمو عمانی در مناطق مختلف جنوب و جنوب شرقی ایران نظیر بندرعباس، میناب، جهرم و شیراز و صادراتی آن در اردن پرورش می ‌یابد.

4ـ لیمو عمانی به دلیل دارا بودن مواد فراری که عامل ایجاد عطر و بوی آن است، حتما باید در محل خشک، خنک و در ظروف سربسته و به دور از نور نگهداری شود.

5 ـ بهتر است هنگام تهیه ی انواع خورش ‌ها و خوراک ‌ها به مقدار لازم از لیمو عمانی استفاده کنید تا استفاده از نمک در غذا به حداقل برسد.

6 ـ در برخی مناطق گرمسیر به دلیل این که نگهداری لیموترش مشکل و حمل ‌و نقل آن مقرون به صرفه نیست، آن را با تغییرات ویژه‌ ای تبدیل به لیموی عمانی می ‌کنند تا قابلیت نگهداری ‌اش برای چندین سال افزایش یابد.

7ـ معمولا رنگ لیموی عمانی آفتاب خشک، زرد قهوه ای و داخل آن سیاه رنگ است.

لیمو عمانی و لاغری

لیموعمانی در مقایسه با لیمو ترش خواص یکسانی دارد و پس از خشک شدن 70 تا 80 درصد خواص آن باقی می ماند بجز ویتامین C که مقدار آن در لیموی تازه بیشتر است. لیموعمانی از نظر کلسیم و پتاسیم غنی است و به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی ضدسرطان شناخته شده است. دم کرده لیموعمانی همراه چای و گل گاوزبان در کاهش فشار، چربی و کلسترول خون موثر است و می تواند از تصلب شرایین جلوگیری کرده و گرفتگی عروق را بهبود بخشد. افراد سالم می توانند آن را با عسل یا نبات مصرف کنند و توصیه می شود بیماران قلبی از لیموعمانی یا پودر آن در انواع سالادها استفاده کنند.

طرز تهیه لیمو عمانی

برای تهیه لیموعمانی خانگی، ابتدا لیموترش‌های سالم و درشت را جدا کرده و آنها را به خوبی بشویید.

روی لیموها را نمک بپاشید و برای یک روز در سایه قرار دهید.

بعد از گذشت یک روز لیمو را مجدا با آب سرد بشویید.

درون قابلمه‌ای چند لیوان آب و نصف فنجان سرکه سفید بریزید و اجازه دهید تا جوش بیاید. زمانی که آب جوش آمد، لیموها را به آب جوش و سرکه اضافه کنید و اجازه دهید چند ثانیه بجوشد (در اصطلاح یک قل بخورد.)

 لیموها را با آب سرد آبکشی کنید.

در مرحله دوم، لیموهای آبکشی شده را مجددا داخل آب جوش و نصف فنجان سرکه ریخته و این بار یک دقیقه اجازه دهید تا لیموها بجوشند، سپس داخل آبکش ریخته، اما آبکشی نکنید.

پس از سرد شدن لیموها، با چنگال یا خلال دندان سوراخ ریزی روی هر لیمو ایجاد کنید؛ پارچه‌ای نخی را در آفتاب پهن کرده و لیموها را یک تا دو هفته روی پارچه قرار دهید.

 پس از این مدت زمان لیموها را داخل سبد بریزید و در سایه قرار دهید تا کامل خشک شوند.

توجه داشته باشید لازم است لیموها را چند بار در روز زیر و رو کنید تا همه قسمتهای لیمو خشک شده و کپک نزند.

اطلاعات تکمیلی در مورد لیمو عمانی

لیموی عمانی یکی از انواع لیمو ترش بوده، درخت آن از خانواده نارنج است و میوه تازه آن بسیار ترش و خردلی رنگ می‌باشد. به دلیل ترشی زیاد میوه تازه، غالبا از خشک شده آن استفاده می‌شود. محل اصلی رویش گیاه لیموعمانی، کشورهای اردن و لبنان است. در کشور ما بهترین نوع لیموی عمانی در مناطق جنوب و جنوب شرقی نظیر بندرعباس، میناب، جهرم و شیراز پرورش می‌‌یابد.براساس نظر متخصصان تغذیه، مصرف لیموعمانی پخته در غذاها به دلیل جذب مقدار زیادی از چربی و ادویه موجود در غذا، برای افراد مبتلا به چربی و فشار خون بالا مضر است و برای سایر افراد نیز میتواند باعث چاقی و اضافه وزن شود.به این منظور توصیه می‌شود، به طور کلی برای بهره‌مندی از خواص درمانی لیموعمانی آنرا به صورت دمنوش مصرف کنید، همچنین در پخت غذاها از روغن و نمک کمتری استفاده کنید.

خاصیت چاق کنندگی لیمو عمانی

یونس حیدری محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ گفت: لیموی عمانی به وسیله آفتاب یا توسط دستگاه خشک می شود. وی با بیان اینکه لیمو عمانی که توسط آفتاب خشک شود، حجم ویتامین D بالایی دارد، اظهار داشت: هر چه لیمو عمانی تیره تر باشد ارزش غذایی آن بیشتر است. این محقق و پژوهشگر طب سنتی عنوان کرد: لیمو عمانی همانند یک اسفنج حجم زیادی از چربی و ادویه غذا را به خود جذب می کند بنابراین افراد به خصوص مبتلایان به فشار و چربی خون باید از خوردن آن خودداری کنند، مصرف مداوم لیمو عمانی موجود در غذا نیز چاق کننده است. حیدری افزود: پودر لیمو عمانی ارزش غذایی کمتری نسبت به خود آن دارد.همچنین از آن جایی که طبع لیمو عمانی سرد و خشک است بهتر است آن را در 15 دقیقه آخر طبخ غذاهایی که طبع گرمی دارند، مانند آبگوشت به غذا اضافه کنند. وی مصرف لیمو عمانی را برای مبتلایان به چربی خون مفید دانست و توصیه کرد: افراد می توانند به دمنوش هایی که در زمستان مصرف می کنند، لیموی عمانی را بیفزایند، استفاده از دم کرده گل گاو زبان به همراه لیموی عمانی مانع از افزایش غلظت خون در افراد می شود. این محقق و پژوهشگر طب سنتی تاکید کرد: مصرف شربت لیمو ترش تازه همراه با عسل برای افرادی که مزاج گرم دارند مفید است، همچنین استفاده از این نوشیدنی به مدت 60 روز سبب لاغری و تقویت معده نیز می شود.

خوردن لیمو عمانی موجود در غذا

حمزه سام دلیری با اشاره به فواید لیمو عمانی تصریح کرد: لیمو عمانی در واقع به عنوان طعم‌دهنده‌ طبیعی و مصلح به غذاها به مخصوص خورشها افزوده می‌شود تا به هضم غذا و جذب بهتر مواد مغذی در بدن کمک کند، اما این ماده همانند اسفنج عمل‌ کرده و مواد زائد و مضر غذای در حال طبخ را به خود جذب می‌کند. وی افزود: لیمو عمانی بیشترین موادی که جذب می‌کند چرب‌ها و اسیدهای چرب هستند، به همین علت توصیه می‌کنیم از مصرف لیموی عمانی داخل خورش ها و برخی غذاها به‌ خصوص غذاهای چرب همانند قرمه‌سبزی، قیمه و آبگوشت توسط گروه‌هایی که مبتلا به چاقی و چربی خون هستند پرهیز شود؛ چراکه مصرف این لیمو عمانی‌ها باعث افزایش چربی خون و بیماری هایی از این دست خواهد شد. این متخصص طب سنتی درباره نحوه‌ استفاده از این طعم‌دهنده یادآور شد: توصیه‌ می‌شود این ماده در مراحل پایانی طبخ به غذا افزوده شود، چراکه با این کار اثرگذاری بهتری خواهد داشت و نکته دیگر آنکه به هیچ وجه به صورت پودر استفاده نشود، چراکه در این صورت تاثیرهای گفته شده را نخواهد داشت

بیشتر بخوانید : لیمو شیرینلیمو ترشزغال اختهزعفرانلپه